فهرست ها
- خانه
- اخبار واطلاعیه
با حضور نویسنده اثر برگزار شد: نشست نقد و بررسی کتاب یک روز پس از حیرانی در کتابخانه مرکزی شهر قدس
با حضور نویسنده اثر برگزار شد: نشست نقد و بررسی کتاب یک روز پس از حیرانی در کتابخانه مرکزی شهر قدس
با حضور نویسنده اثر برگزار شد: نشست نقد و بررسی کتاب یک روز پس از حیرانی در کتابخانه مرکزی شهر قدس
کتابخانه مرکزی شهر قدس با اجرای نشست نقد و بررسی کتاب یک روز پس از حیرانی میزبان نویسنده اثر و جمع کثیری از دوستداران کتاب شد.
به گزارش روابط عمومی اداره کل کتابخانه های عمومی استان تهران ،به همت اداره کتابخانه های عمومی شهرستان قدس وباهمکاری سازمان فرهنگی،اجتماعی و ورزشی شهرداری قدس، نشست نقد و بررسی “کتاب یک روز پس از حیرانی”با حضور فاطمه سلیمانی ازندریانی نویسنده اثر، احسان رضایی، منتقد اثر و سیده فهیمه اطهری، رئیس اداره کتابخانه های عمومی شهرستان قدس وجمعی از علاقمندان واعضای کتابخانه های عمومی در کتابخانه مرکزی شهرقدس موردنقدو تحلیل قرار گرفت.
درباره کتاب
کتاب “یک روز پس از حیرانی” زندگینامه شهید مدافع حرم است، که به پیشنهاد مادر شهید توسط فاطمه سلیمانی ازندریانی به رشته تحریر در آمده و توسط انتشارات شهید کاظمی به چاپ رسیده است.
شهید مدافع حرم «محمد رضا دهقان امیری» متولد ۲۶ فروردین ۱۳۷۴ در استان تهران دیده به جهان گشود. در تاریخ ۲۱ آبان ماه سال ۱۳۹۴ با عنوان بسیجی تکاور راهی سوریه شد و همزمان تا آخرین روز های ماه محرم الحرام در نبرد با تروریست های تکفیری در حومه حلب طی عملیات محرم خلعت، شهادت پوشید و در تاریخ ۲۵ آبان در امام زاده علی اکبر چیذر به خاک سپرده شد.
شهید محمد رضا دهقان دانش آموخته ی دبیرستان علوم و معارف اسلامی امام صادق (ع) و دانشجوی سال سوم فقه و حقوق اسلامی در مدرسه عالی شهید مطهری بود.
مادر شهید دهقان خود خواهر دو شهید است و شهید دهقان در خانواده ای بزرگ شده است که با بوی شهادت مانوس است.
نظر نویسنده کتاب “یک روز پس از حیراتی”
فاطمه سلیمانی ازندریانی که به گفته خودش داستان نویس است نه زندگینامه نویس، در ارتباط با کتاب ” یک روز پس از حیرانی” اظهار داشت: همه آثار من به دلیل قدرت تخیل پردازی در قالب داستان است و به دلیل علاقه مندی به تاریخ، سه رمان مذهبی در آثار خود دارم .
وی افزود: مادر شهید پس از جستجو ها از طریق انتشارات نیستان برای نوشتن زندگی نامه شهید خود به سراغ من آمدو من تنها شهید مدافع حرمی که پس از شهید ابراهیم هادی می شناختم شهید دهقان بود، آن هم به واسطه ی اینکه یکی از دوستانم می خواست زندگینامه این شهید را بنویسد، از آن طریق با او آشنا شدم که به دلایل اتفاقی این کار به من پیشنهاد شد.
نویسنده کتاب عنوان کرد: یکی از دلایل اینکه به سراغ زندگینامه نویسی نمی روم، زمان بر بودن کار زندگینامه است، ولی در این مورد چون مادر خود شهید با من تماس گرفتند، برایم قابل احترام بود از طرفی زمانی که کار را قبول کردم تحقیقات در مورد شهید انجام شده بود که من دوباره با همرزم های شهید و خانواده او گفتگو کامل انجام دادم.
وی گفت: زندگی نامه هایی از شهدا با سبکهای تکراری و به صورت خطی نوشته شده است در این کتاب سعی شده سبک نوشتاری متفاوتی برای مخاطب ایجاد شود. سبک سختی بود و به لحاظ اینکه شخص چالشی هستم، سعی کردم کار را تا آخر به همان سبک ادامه دهم.
نظر منتقدین اثر
احسان رضایی منتقد اثر اظهار کرد: زندگینامه و داستان دو بحث جدا و متفاوت هستند. زندگی نامه و روایت، مبتنی بر گردآوری، پژوهش، تحقیق و کنار هم گذاشتن اطلاعاتی است که اتفاق افتاده و می تواند رویکردهای متفاوتی داشته باشد. مانند زندگینامه ای که بررسی اتفاقات سیاسی بوده یا بررسی بیماری های یک شخص، اما داستان در حوزه تخیلی است. ادبیات تخیلی و غیر تخیلی دو حیطه مجزا هستند. البته زندگینامه داستانی در سالهای اخیر بیشتر تولید شده است. این کتاب زندگی نامه ای است که نگاه ادبی هم دارد.
منتقد ادبی کتاب “یک روز پس از حیرانی “در زمینه نثر سالم اثر افزود: به خدمت گرفتن کلمات اولین ابزاری است که یک نویسنده دارد و اینکه بتواند ارکان کلمات را در جای خود به کار برد مهم است، فاطمه سلیمانی ازندریانی نثر ساده، روان و سالمی دارند.
وی ادامه داد: در این کتاب زاویه دید نویسنده، دوم شخص است. این زاویه دید سختی برای نگارش است، اما نثر سالم است و نویسنده دچار مشکلات نثری نشده است. اما داستانی و یا زندگی نامه بودن کتاب یک مقدار نا مفهوم است .
نویسنده در پاسخ منتقد گفت: این کتاب زندگینامه ایست که به سبک داستانی است ولی در مورد زندگینامه شهید هیچ تخیلی صورت نگرفته است فقط در قسمتهایی که من با شهید صحبت می کنم تخیل به کار رفته است.
فاطمه سلیمانی ازندریانی در ارتباط با کتابهای مرجع و نوشتن زندگینامه شهید معاصر بیان کرد: تحقیقات کتاب انجام شده بود و زمانی که مادر شهید زندگی فرزند شهید را بازگو می کردند حالت روحی ایشان انرژی مضاعفی در من برای نوشتن اثر ایجاد می کرد.
منتقد ادبی عنوان کرد: کتابهای زندگی نامه در کشور ما کم است. در سابقه تمدنی ما زندگی نامه نوشتن مهم نبوده است. بیشتر کارها در ادبیات کلاسیک و کهن مانند تذکره ها که برشهایی از زندگی اشخاص هستند، دارای نکته ها و درسهای اخلاقی است.
منتقد کتاب ” یک روز پس از حیرانی “خاطر نشان کرد: نویسنده سعی کرده شخصیت شهید را مطلق جلوه ندهد. اتفاقات از تقابل واقعیتها به وجود می آید و شکستها پلی برای پیروزی هستند. این تقابل در ادبیات نیز وجود دارد.
احسان رضایی با اشاره به محتوای احساس کتاب گفت: یک بخش عمده ای از بار محتوایی مطالب کتاب مانند” تویی که تکثیر شدی، نظر چشمانت، قرار بی قرار، قلب مطمئن، روزهای قبل از نبودنت ” که بار احساسی و عاطفی داشت، ارزشمند است و خواننده را با خود همراه می کند در جاهایی که نیازمند دلیل عقلی باشد می توان از احساسات کاست.
نویسنده در مورد دلیل احساسی بودن کتاب” یک روز پس از حیرانی”گفت: به دلیل اینکه زندگی نامه اشخاص خود صاحب دارند، نمی توان خارج از چارچوبی که برای نویسنده مشخص می کنند حرکت کرد. این کتاب فقط به خاطر سفارش مادر شهید نوشته شده است.
نظر خوانندگان کتاب “یک روز پس از حیرانی”
زینب محمدی خواننده اثر و منتقد نوجوان بیان کرد: قهرمانهای سرزمین ما مانند ما انسان هستند و روند تبدیل شدن آنها به عنوان اسطوره با مشکلات و فراز و نشیب هایی همراه است. مخاطب نمی پسندد که نویسنده به یک بعد شخصیتی قهرمان داستان بسنده کند و به صورت خطی زندگی نامه را بیان کند.
وی گفت: مخاطب دوست دارد اگر زندگی قهرمانی را می خواند و می پذیرد، نقاط ضعف او را نیز ببیند، در این صورت می تواند الگو باشد. در این کتاب سیر تحول زندگی نامه به دلیل مشخص بودن پایان زندگینامه و روایت قسمت به قسمت داستان مشخص است.
معصومه نیارکی گفت: در ابتدا علاقه ای به خواندن این کتاب نداشتم اما بعد با خواندن کتاب بارها با قسمتهایی از کتاب خنده بر چهره و یا گریه بر دیدگانم جاری شد اما نثر ساده و روانی داشت و مهمترین درس اخلاقی که در این کتاب بود قضاوت نکردن در مورد دیگران بود. این کتاب موجب شد تا علاقه به خواندن زندگی نامه شهید در من ایجاد شود.
احسان رضایی، منتقد ادبی گفت: همه مطالب گفته شده برداشت های خوانندگان اثر است. نویسندگان وقتی که شخصیت پردازی شخصیت اصلی را انجام می دهند، این وقت را برای دیگران نمی گذارند و شخصیت های دوم،سوم و چهارم به جای تبدیل به (کارکتر) که همه رفتار او مشخص است و تقلید کننده نیست، سعی می شود منحصر بفرد خلق شود،به ( تیپ ) تبدیل می شود. مانند اینکه ما از مادر الگوی ذهنی ایثار و مواردی از این دست را داریم. نویسنده در اینجا از تیپ استفاده می کند. اثری خوب و موفق است که پس از خواندن اثر سوالاتی در ذهن خوانند شروع شود.
درپایان مراسم، شرکت کنندگانی که بهترین نقد ونظر رامطرح کردند مورد تقدیر قرار گرفتند.